Hoe natuurlijk zijn natuurlijke aroma’s?

Pak eens wat willekeurige producten uit jouw koelkast of keukenkastje.

Wanneer je de etiketten van deze producten wat nader gaat inspecteren zal jou waarschijnlijk ook opvallen dat er in heel veel van deze producten een natuurlijk aroma toegevoegd is.

Dat klinkt heel natuurlijk, natuurlijk! Maar hoe natuurlijk zijn deze natuurlijke aroma’s eigenlijk?

Natuurlijke aroma’s worden ontzettend veel gebruikt in onze voedingsmiddelen. Ze vallen onder de groep aromastoffen.

De veiligheid daarvan moet gecontroleerd worden. Dit gebeurd door de Europese Unie.

De Europese Unie beslist dan ook welke additieven worden toegelaten in onze voeding.

Onder aroma’s zitten vrijwel altijd E-nummers verborgen.

Additieven met een E-nummer worden opgenomen in een lijst.

Fabrikanten mogen er zelf voor kiezen of ze een ingrediënt als E-nummer op de verpakking zetten, de naam van de stof vermelden of zelfs een verzamelnaam gebruiken. Al deze E-nummers krijgen wij als consument binnen tijdens het consumeren van voorverpakte voedingsmiddelen.

Fabrikanten gebruiken aromastoffen om een product meer smaak, geur en/ of kleur te geven. Aroma’s zijn zeer sterk geconcentreerd. Een kleine hoeveelheid kan ontzettend veel veranderen in een product.

Aromastoffen worden ook gebruikt om een oorspronkelijke smaak, geur en/ of kleur die door bewerking gedeeltelijk of volledig verloren gegaan is te herstellen.

Zonder aroma’s zouden heel veel producten niet meer gekocht worden door de consument, omdat de producten dan niet zo lekker zullen smaken.

Additieven worden aan onze voeding toegevoegd voordat ze pas onderzocht worden op veiligheid.

Dit is toch best wel zorgwekkend te noemen, want je zou verwachten dat deze additieven eerst onderzocht zijn voordat ze aan onze voeding worden toegevoegd toch?

SOORTEN AROMA’S

Je hebt verschillende soorten aroma’s die toegevoegd kunnen worden aan onze voedingsmiddelen.

  • Biologische aroma’s
  • Natuur identieke aroma’s
  • Kunstmatige of synthetische aroma’s
  • Natuurlijke aroma’s

Biologische aroma’s zijn de meest pure aroma’s. Deze aroma’s zijn afkomstig van etherische oliën. Ze zijn van natuurlijke en biologische teelt, afkomstig van kruiden, bloemen, bladeren, planten, wortels, fruit, noten of pitten. De (etherische) oliën zijn van nature aanwezig en bezitten geur, kleur en smaakstoffen. Ze hebben een enorme voedingswaarde en zijn ontzettend geconcentreerd.

Biologische aroma’s zijn dan ook ontzettend duur door het intense productieproces en daarom worden ze amper gebruikt door de voedingsindustrie.

Natuurlijk identieke aroma’s zijn aroma’s die voor 95% gemaakt moeten zijn uit de natuurlijke grondstof. Als je bijvoorbeeld een aardbeien yoghurt koopt en er staat op de verpakking “natuurlijk aardbei aroma”, dan moet deze aroma voor 95% bestaan uit echte aardbei.

Kunstmatige of synthetische aroma’s zijn aroma’s die nog nooit een natuurlijke grondstof hebben gezien. Zoals de naam al aangeeft, de aroma’s zijn kunstmatig gemaakt.

Natuurlijke aroma’s zijn aroma’s die een natuurlijke grondstof hebben, maar niets met de oorspronkelijke grondstof te maken hebben.

NATUURLIJKE AROMA’S

Hoe zit dat dan precies met die natuurlijke aroma’s? Hoe kunnen ze een natuurlijke grondstof hebben, maar toch niets met de oorspronkelijke grondstof te maken hebben?

Natuurlijke aroma’s zijn niets meer dan een proces van genetische modificatie van fermentatie.

Gist of bacteriën kun je genetisch modificeren zodat ze vervolgens een bepaald aroma kunnen produceren.

Elk denkbaar aroma is te maken en de mogelijkheden zijn dan in feite eindeloos.

Om bijvoorbeeld een sinasappel aroma te verkrijgen word het DNA uit de sinasappel gehaald. Hier worden wat chemische stoffen aan toegevoegd en flink geschud om er vervolgens nog een stofje aan toe te voegen.

Nogmaals wordt dit geschud waarna het DNA mengsel voor een tijdje op een verwarmingsblok gezet wordt. Na dit proces zit het DNA van de sinasappel in de cellen wat genetische manipulatie genoemd wordt. Het DNA mengsel word samen met gewoon bakkers gist en suiker in een machine gedaan, waar het gist gaat groeien. Het gist zet de suikers om in sinasappel en scheidt dit vervolgens uit in een oplossing waar het sinasappel in zit.

Hoe beter het gist groeit, hoe meer sinasappel er gemaakt wordt.

De term natuurlijk aroma is in de Europese Unie wettelijk omschreven. De bereiding moet aan de regels voldoen. Dat houdt in dat het bij een natuurlijk aroma om een natuurlijk proces moet gaan zoals fermentatie of extractie uit een biologische grondstof.

De sinasappel is dan wel gemaakt met behulp van gemodificeerd gist, maar de sinasappel zelf is niet gemodificeerd en mag daarom nog steeds de benaming natuurlijk aroma krijgen.

Chemisch gezien is er geen verschil tussen synthetische aroma en natuurlijk aroma. Het aroma is hetzelfde en er is geen wetgeving die dit stopt.

De natuurlijke aroma’s vallen net als kunstmatige aroma’s onder één en dezelfde E-nummer. Het gaat hierbij om E-nummer E621, die gemerkt wordt als gevaarlijk voor de gezondheid.

E621 kunnen allerlei nare bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en doof gevoel in de nek of het gezicht.

In het ergste geval kunnen ze zelfs de zenuwcellen in onze hersenen aantasten. Deze zenuwcellen zorgen voor het verzenden en ontvangen van zenuwprikkels en dus uitermate belangrijk voor ons functioneren.

Voor de fabrikanten gaat het puur om de marketing van het eindproduct.

Fabrikanten willen hun producten labelen als natuurlijk en gezond om de consument maar te kunnen verleiden en mislijden. Aan producten met een natuurlijk aroma hangt ook een hoger prijskaartje.

AROMA’S ZELF MAKEN

Je kent ze wel vast wel, die kleine flesjes aroma’s in de supermarkt bij de bakafdeling. Net als elk verkregen aroma die verwerkt wordt in producten door de voedingsindustrie zijn deze niet heel gezond voor ons lichaam.

Toch is het erg lekker om wat aroma toe te voegen in jouw zelfgemaakte lekkernij.

Deze aroma’s zijn goed zelf te maken en helemaal niet moeilijk.

Je hebt hooguit drie ingrediënten hiervoor nodig!

Ik gebruik hiervoor een zuivere wodka. De Balkan 176 Vodka. Deze is gestookt in Servië en is de sterkste maar ook de zuiverste wodka op de markt. De wodka is maar liefst 88% vol en is drie keer gedestilleerd.

Je giet bodempje wodka in een flesje waaraan je wat water toevoegt. Je kan er elk gewenst aroma aan toevoegen, zoals een open gesneden vanillestokje of een kaneelstokje. Laat dit één tot twee nachtjes trekken en je hebt jouw eigen gemaakte aroma.

Je zou op deze manier ook een alcoholisch fruit infuser kunnen maken, in plaats van je alcohol aan te vullen met een vruchtendrank die vol zit met suikers en E-nummers.

Zo kan je evengoed zo nu en dan op een verantwoorde manier genieten van een alcoholische versnapering.

Van de schillen van fruit kan je ook heerlijke aroma’s maken, zonde dus om deze weg te gooien.

Was het fruit goed en schil het fruit met een dunschiller om te voorkomen dat je het witte bitter van de schil mee schilt. Leg de schillen op een plaat en laat ongeveer 24 tot 48 uur drogen op een warme en droge plaats in huis. Wanneer de schillen hard geworden zijn en daarmee dus ook goed gedroogd zijn, kun je deze fijn malen tot een poeder met behulp van een blender. Dit poeder kun je overal in verwerken en dient als goede smaak en geurmaker.

Hoe natuurlijk zijn natuurlijke aroma’s?

Eén gedachte over “Hoe natuurlijk zijn natuurlijke aroma’s?

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven